Etusivu

Airuen kansilehti

Pääkirjoitus

Lehdet

Yhteystiedot

Tilaa

Osoitteenmuutos

Tilauksen peruutus

Palaute

Linkit


  Airut

 pääkirjoitus


Rakkaus ja voima toisessa muodossa
15.03.2005

Norssin lukion tänä keväänä kirjoittavilta nuorilta kysyttiin Ylen Tampereen radiossa, mihin he pyrkivät. Vastaus oli, että meitä on kolme vuotta opetettu uskomaan rahaan, ja me uskomme siihen. Pyrimme saamaan sitä paljon, sillä se tuo mukanaan onnellisuuden.
Vastaus oli varmaan penkkarihumun siivittämä, mutta näytti siihen suuntaan, mihin monet uutiset, tutkimukset ja omatkin havaintoni viittaavat. Onnellisuutta on alettu pitää aineellisena ja pinnallisena asiana. Olen huolissani. Millainen on opettajakuntiemme kyky lujittaa elämää todella yllä pitäviä asioita nuorten elämässä? Näkymättömiähän ne jossakin mielessä ovat, nuo usko, toivo ja rakkaus, mutta sittenkin. Tehdäänpä ajatuskoe.

Miten me suhtautuisimme siihen, jos meillä olisi koko valtakuntaa koskeva uusi koulujärjestelmä ja opetussuunnitelma, joka ottaisi huomioon lasten ykslöllisyyden, takaisi jokaiselle menestymisen ja myös mielenterveyden ja johon terveydenhoitopalvelut on littetty rakentavalla tavalla. Henklökunta tätä kaikkea varten olisi koulutettu ja he innokkaina odottaisivat päästä toteuttamaan sitä, mitä jo koehankkeissa on menestyksellisesti saatu aikaan. Maan hallitukselta odoteaan enää vain uuden koululain hyväksymistä. Sitten koko hankkeen johtaja sanoisi: Kohta eduskuntatalo räjähtää ilmaan, kunnantalo luhistuu, koko isiltä peritty maamme katoaa kartalta ja te kaikki pakenette metsiin. Mutta sieltä käsin teidän tehtävänne on alkaa rakentaa lujaa yhteisöä, jota mikään näkymätön eikä näkyväinen vihollinen pysty voittamaan.

Minä olen kiintynyt tähän näkyväiseen Suomeen, ja niin tällaisen ajatuskokeen kaltainen tulevaisuus olisi minulle varmasti kuin hyökyaalto. Mutta sitten, kun ajattelen opetuslapsia, huomaan, että juuri sellainen hätätila ehkä valtasi heidät, kun he kuulivat, että Jeesus alkoi puhua Jerusalemin temppelin hajottamisesta ja omasta kuolemastaan ristillä. Juuri silloin tilanteet muuttuivat hurjalla vauhdilla ja he olivat historian pyörteen silmässä. He eivät voineet täysin ymmärtää niinä hetkinä, mitä Jumalan valtakunnan todellinen olemus merkitsi. Mutta kun tuho näytti lähes täydelliseltä, tulikin pääsiäinen. Jeesus herätettiin kuolleista ja nousi ylös taivaisiin. Sitten vuodatettiin Pyhä Henki heidän päälleen, ja he ymmärsivät. Ja samoin me voimme ymmärtää.

Kun Raamatussa on Sana ja Pyhä Henki opettaa sen kautta, niin me voimme ainakin ajatuksen tasolla tajuta, että Jeesuksen valta ja toimintaperiaatteet eivät ole tästä maailmasta. Rakkaus ja voima ovat toisessa muodossa. Jumala vaikuttaa Pyhässä Hengessä. Toivo, joka elämää pitää yllä, ei ole maallisissa asioissa, vaan taivaallisissa.

Jeesus on totisesti ylösnoussut ja hän palaa pian takaisin. Meillä on valmis Raamattu, mutta sittenkin: millainen on Jumalan valtakunnan todellinen olemus meidän mielestämme? Millainen luottamus meillä on käytännön tasolla häneen?
Nuhtele meitä, Herra, ja avaa korvamme. Avaa, Herra, myös sydämemme silmät!

SN


 
A-Ratkaisut Oy