Etusivu

Airuen kansilehti

Pääkirjoitus

Lehdet

Yhteystiedot

Tilaa

Osoitteenmuutos

Tilauksen peruutus

Palaute

Linkit


  Airut

 pääkirjoitus


Kun tikku ei toimi
16.12.2010
Muisti on varasto, josta voidaan palauttaa mieleen jossakin tilanteessa tarvittavia tietoja ja ohjeita. Tietokoneissa voidaan käyttää muistivarastona myös laitteen ulkopuolisia tallennusvälineitä, levykkeitä tai muistitikkuja.
Entäs kun muistitikku ei toimi? Olet juuri varautunut tekemään päivän työtä, johon tarvittavat tiedot ovat tikulla, josta niitä ei saada käyttöön. Aika on pääomaa ja nyt se valuu hukkaan. Ajan- ja elämänhallinta petti.
Kun minulle kävi näin, ajattelin, että voin ehkä tutustua viikon kristillisiin uutislehtiin. Sitten tajusin, että Jumala ei ollut menettänyt mitään todellisuuden hallinnastaan! Mitä se siis tarkoitti?

Mielessä oli silti edelleen ahdistusta, kun ei voinut tehdä valmiin suunnitelman mukaista työtä, se tuntui laiskottelulta. Jos vielä kävisi niin, että isäntä tulisi ja tapaisi meidät toimettomina? Oliko lampussa öljyä, paloiko tuli, valaisiko se?

Luulen, että moni meistä on hyvinkin suorituskeskeinen, työriippuvainen. Vanha AA:n (Alcoholics Anonymous) sääntö sanoo, että ihminen ei saa murrettua riippuvuuttaan ennen kuin alistuu itsensä ulkopuoliselle voimalle. Tähän kuuluu oman voimattomuuden tunnustaminen yhä uudelleen, kunnes siitä tulee elämän asenne. Periaate on aivan oikea ja kumpuaa AA:n alkuaikojen kristillisestä kehyksestä.
Oma voimattomuus voi ärsyttää sinua tilanteessa, jossa et voi ihmisille tai olosuhteille mitään. Mutta tarvitseeko minun tarttua ihmisvoimaan¸ niin että harmistuminen, ahdistus tai viha saa vallan?

Kun muistimme ”tikku” toimii, mutta sillä on ohjeita työstä ja ihmisvoimasta, voisi oikeasti sanoa, että ei se toimi, koska seurauksena on monien elintärkeitten asioitten syrjään joutuminen. Usein ne ovat hengellinen elämä ja perheen kesken vietetty ajaton aika.
Mutta Jumala voi rakentaa tasapainoa. Hänellä on erilainen ”muistitikku”. Siinä olevat ohjeet, Jumalan sana ja voima, voi ohjata mielen oikeisiin asioihin ja suhteisiin.
Hankalaa tässä on vain se, että meille on vaikea nöyrtyä tunnustamaan, että ”oma tikku ei toimi”.

Meitä kuitenkin rohkaistaan. - Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee. (Ps 37:5.) - Herra vahvistaa sen miehen [ja naisen] askeleet, jonka tie hänelle kelpaa. (Ps 37:23.) Jumalalle kelpaava tie on voimattoman ihmisen tie, ihmisen joka turvaa häneen.
Kokeile! Voit yllättyä, sillä vaikka voi tuntua järjenvastaiselta, niin voimattomuuden tunnustaminen ei johda toimettomuuteen. Sen sijaan meistä tulee hyödyllisiä välineitä Jumalan valtakunnassa kotona ja sen ulkopuolella, adventin aikana ja sen jälkeen.

Seppo Niemelä
airut_lehti@suomi24.fi


 
A-Ratkaisut Oy